Neushoorn populatie in Afrika groeit!

Goed Nieuws voor Natuurliefhebbers: Neushoorn Populatie in Afrika groeit met 5,2%!

In een opbeurend nieuwsbericht dat het hart van natuurliefhebbers wereldwijd verwarmt, is het aantal neushoorns in Afrika vorig jaar met 5,2 procent gestegen tot een totaal van 23.300. Dit omvat zowel de indrukwekkende zwarte als witte neushoorns, waarvan beide populaties in vergelijking met 2021 zijn gegroeid.
Het aantal zwarte neushoorns is met 4,2 procent gestegen, wat een bemoedigende trend laat zien in de bescherming van deze iconische dieren. Het meest opmerkelijke feit is echter dat het aantal witte neushoorns met maar liefst 5,6 procent is toegenomen. Dit is een historische mijlpaal, omdat het voor het eerst sinds 2012 is dat hun aantal in Afrika is gestegen.

Afbeelding van G.C. via Pixabay

Hoe komt dit?

De International Union for Conservation of Nature (IUCN), verantwoordelijk voor het verzamelen van deze gegevens, schrijft de toename van het aantal witte neushoorns toe aan de succesvolle combinatie van natuurbeschermingsmaatregelen en biologisch beheer initiatieven.
Deze positieve ontwikkeling heeft de natuurorganisatie IUCN opgelucht. Voorzitter Michael Knight deelde zijn enthousiasme: “Door dit goede nieuws kunnen we voor het eerst in tien jaar een zucht van verlichting slaken.” Dit is een bewijs van de impact die gecoördineerde inspanningen kunnen hebben als het gaat om het behoud van bedreigde diersoorten.

Het is belangrijk te beseffen dat de neushoorn populatie de afgelopen decennia aanzienlijk is afgenomen, voornamelijk als gevolg van grootschalige stroperij. Neushoorns worden bejaagd vanwege hun hoorns, die helaas onterecht als geneeskrachtig worden beschouwd in sommige delen van Azië.
Hoewel er nog steeds werk te doen is. Volgens de The internatonal for conservation of nature IUCN (2020) stelt dat de illegale handel in neushoorn hoorns op het laagste punt in tien jaar stond. Dit is een veelbelovende trend, maar we moeten waakzaam blijven. In 2022 worden nog steeds 550 neushoorns gedood door stropers, vooral in Zuid-Afrika.

Dit positieve nieuws herinnert ons eraan dat we, als we samenwerken en ons inzetten voor natuurbescherming, in staat zijn om het tij te keren voor zelfs de meest bedreigde diersoorten.

Afbeelding van Sarah Richter via Pixabay

Het is een bemoedigend voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer we ons verenigen om onze prachtige planeet en haar kostbare bewoners te beschermen en te koesteren. Laten we deze positieve trend voortzetten en streven naar een toekomst waarin neushoorns gedijen in hun natuurlijke habitat.

Ben je nou genintreseerd of benieuwd waar wij het vandaan hebben?

Klik dan op deze link voor meer informatie

Bronvermelding:

IUCN rapport: ondanks daling stroperij ernstige bedreiging voor de neushoorn | IUCN NL. (n.d.). IUCN NL. https://www.iucn.nl/nieuws/iucn-rapport-ondanks-daling-stroperij-ernstige-bedreiging-voor-de-neushoorn/

Gg, G. C. (2017). Neushoorn. Pixabay. https://pixabay.com/nl/photos/dier-wild-dier-neushoorn-2765320/

Richter, S. R. (2017). Lion. https://pixabay.com/nl/photos/leeuw-brullen-afrika-dier-3012515/

NU.nl. (2023b, September 22). Voor het eerst sinds 2012 meer witte neushoorns in Afrika, ook meer zwarte. NU.nlhttps://www.nu.nl/goed-nieuws/6281989/voor-het-eerst-sinds-2012-meer-witte-neushoorns-in-afrika-ook-meer-zwarte.html

Allen, M. A. (2017). afrika-neushoorn-safari-dier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *