2 Kleine mindset oefeningen die je door de dag helpen

Heb je ooit gemerkt dat je gedachten en emoties je dagelijkse leven kunnen beïnvloeden? Een positieve mindset kan je helpen om met uitdagingen om te gaan en je algehele welzijn te verbeteren. In deze blog bespreken we twee kleine, maar effectieve mindset-oefeningen die je kunnen helpen om positiever in het leven te staan en je dagelijkse geluk te vergroten.

Waarom een positieve mindset?
Een studie toont aan dat mensen die een positieve staat van zijn omarmen en een positieve mindset hanteren, doorgaans beter zijn in het tonen van empathie, het verbeteren van communicatie en het effectief oplossen van conflicten (Sehu Mohamad et al., 2022). Dit alles draagt bij aan het behouden van een algemeen positieve sfeer binnen relaties, wat op zijn beurt kan leiden tot meer tevredenheid, vertrouwen en stabiliteit. Leer hoe het cultiveren van een positieve mindset kan bijdragen aan gezonde en bevredigende relaties!”

Oefening #1

Een van mijn favoriete oefeningen voor het ontwikkelen van een positieve mindset is het maken van een succeslijst. Deze oefening draait om het erkennen en waarderen van je eigen prestaties, hoe groot of klein ze ook mogen zijn. Het idee achter deze lijst is eenvoudig maar krachtig: successen vieren helpt je om een positieve mindset te ontwikkelen.
Hier is hoe je deze oefening kunt uitvoeren:

Wees gedetailleerd: Geef zo veel mogelijk details over elk succes. Hoe heb je het bereikt? Wat voelde je toen je het deed? Wat heb je ervan geleerd?
Wees consistent: Probeer dagelijks of wekelijks tijd vrij te maken om je succeslijst bij te werken. Dit zal je helpen om een constante stroom van positieve gevoelens te ervaren.
Het effect van deze oefening is verbazingwekkend. Door regelmatig aandacht te geven aan je successen, zul je merken dat je meer positieve gevoelens krijgt over jezelf en je capaciteiten. Deze positieve gevoelens dragen bij aan het ontwikkelen van een positieve mindset.

Afbeelding van Mohamed Hassan via Pixabay

Oefening #2: Wie Zijn Je Vrienden?

Onze omgeving en de mensen om ons heen hebben een grote invloed op onze mindset. Een belangrijk aspect van een positieve mindset is omringd te worden door positieve invloeden. Dit brengt ons bij onze tweede oefening: het evalueren van je vriendschappen.
Hier is hoe je deze oefening kunt uitvoeren:
Maak een lijst: Schrijf de namen op van je vijf beste vrienden en vijf mensen waarmee je veel tijd doorbrengt.
Geef cijfers: Beoordeel elke persoon op de lijst op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 staat voor iemand die een negatieve invloed op je heeft en 10 voor iemand met een positieve invloed.
Analyseer de resultaten: Bekijk de cijfers op je lijst. Als je merkt dat veel mensen lage cijfers (1-5) hebben, kan het tijd zijn om wat afstand te nemen in deze vriendschappen. Je hoeft de banden niet volledig te verbreken, maar overweeg om de relatie op een lager pitje te zetten.
Onthoud dat alles waar je aandacht aan geeft, groeit. Het zal moeilijk worden om een positieve mindset te ontwikkelen en te behouden wanneer je voortdurend wordt omringd door negatieve mensen. Het is belangrijk om jezelf te omringen met mensen die je ondersteunen, inspireren en aanmoedigen om je beste zelf te zijn.

Afbeelding van Sasin Tipchai via Pixabay

Conclusie

In conclusie kunnen deze twee eenvoudige oefeningen – het maken van een succeslijst en het evalueren van je vriendschappen – je helpen om een positieve mindset te ontwikkelen en te behouden. Door je successen te erkennen en negatieve invloeden te verminderen, kun je jezelf op weg helpen naar een gelukkiger en positiever leven. Geef deze oefeningen een kans en zie hoe ze je dag kunnen veranderen.

Wil je meer over deze oefening weten of nog meer oefeningen ontdekken?

Klik dan op deze link.

Bronvermelding:

Sehu Mohamad, Z., Abu Bakar, K. A., Muarifah, A., Sallehudin, F. U. and Chew May, W. G. (2022) “The Positive State and Positive Mindset in Building a Positive Relationship: A Review Paper”, Malaysian Journal of Social Sciences and Humanities (MJSSH), 7(7), p. e001640. doi: 10.47405/mjssh.v7i7.1640.

Hassan, M. H. (2020). Vrouwelijk-denken-idee-werken. https://pixabay.com/nl/photos/vrouwelijk-denken-idee-werkend-4898690/

Tipchai, S. T. (2017). Zonsondergang-heren-silhouetten. https://pixabay.com/nl/photos/zonsondergang-heren-silhouetten-1807524/

Maaskant, C. (2022, September 15). Positieve mindset oefeningen: Zo train je een positieve mindset🧠. De Groei Psycholoog. https://www.degroeipsycholoog.nl/positieve-mindset-oefeningen/

Hain, J. H. (2015). Manier-van-denken-opmerkzaamheid. https://pixabay.com/nl/illustrations/manier-van-denken-opmerkzaamheid-743161/
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *